Båtvårdsläger

båtvårdsläger 3båtvårdsläger 6båtvårdsläger 8båtvårdsläger 2båtvårdsläger 4båtvårdsläger 7båtvårdsläger 1båtvårdsläger 9båtvårdsläger 5

Stort intresse för MYS båtvårdsläger.

I syfte att öka intresset för båtvård av klassiska båtar samt bidra till att bibehålla och utveckla gamla hantverkstraditioner tog MYS initiativet till ett första ”Båtvårdsläger” i samarbete med Holms Varv i Gamleby. 

Byggnadsvårdsföreningen har framgångsrikt bedrivit byggnadsvårdsläger i 30 år och Båtvårdslägret byggde på samma koncept – men i stället för byggnadsvård jobbade vi alltså med båtvård. Lägret som genomfördes i augusti 2022 var mycket lyckat och har fått stor publicitet, vilket resulterat i att flera visat intresse för att arrangera framtida båtvårdsläger under MYS-flagg.

MYS planerar nu för ett nytt båtvårdsläger under 2023, den här gången v33, i Karlskrona.

Det planerade båtvårdslägret 2023 kommer att arrangeras i samarbete med Carlskrona Veteranbåtsförening. Vi kommer även den här gången att arbeta med MYS projektbåt SKUM – som är en klassisk runabout i mahogny konstruerad av Owe Forslund och byggd 1952 vid Forslunds Varv på Kungsholmen, Stockholm.

  • Kursavgiften inkl. kost och logi är ca 5.200 kr.
  • Båtvårdslägret är en intensivkurs där man får lära sig vård/renovering av en klassisk träbåt.
  • Lägret välkomnar alla intresserade medlemmar (inga förkunskaper krävs). Antal deltagare är 12 st.
  • Verktyg och maskinell utrustning finns på varvet.
  • Två erfarna båthantverkare är handledare.
  • Deltagarna erbjuds kost och logi i direkt anslutning till varvet.
  • Arbetsdagarna är 8 timmar exklusive lunch med både teoretiska och praktiska moment.
  • Kursdeltagarna kommer att erbjudas fritidsaktiviteter under ett par av kvällarna med bl.a. föredrag av representanter från Sjöhistoriska museet.

Målet med båtvårdslägret är att ge deltagarna en lärorik, trivsam och unik upplevelse samtidigt som de är med om att bevara ett kulturarv.

För att delta i båtvårdslägret måste du vara medlem i MYS. Som medlem får du, när det börjar närma sig, en inbjudan att anmäla dig.