Båtvårdsläger

båtvårdsläger 3skeppsholmens folkhögskolabåtvårdsläger 6båtvårdsläger 2båtvårdsläger 4båtvårdsläger 7båtvårdsläger 1båtvårdsläger 9båtvårdsläger 5

Stort intresse för MYS båtvårdsläger.

I syfte att öka intresset för båtvård av klassiska båtar samt bidra till att bibehålla och utveckla gamla hantverkstraditioner tog MYS initiativet till ett första ”Båtvårdsläger” i samarbete med Holms Varv i Gamleby. 

Byggnadsvårdsföreningen har framgångsrikt bedrivit byggnadsvårdsläger i 30 år och Båtvårdslägret byggde på samma koncept – men i stället för byggnadsvård jobbade vi alltså med båtvård. Lägret som genomfördes i augusti 2022 var mycket lyckat och har fått stor publicitet, vilket resulterat i att flera visat intresse för att arrangera framtida båtvårdsläger under MYS-flagg.

MYS planerar nu för ett nytt båtvårdsläger under 2024, den här gången v22, i Stockholm.

 

Årets båtvårdsläger kommer att vara på Skeppsholmens Folkhögskola i skepps- och båtbyggarlinjens lokaler mitt i Stockholm. Båtvårdslägret görs i samverkan med Folkhögskolan. Vi kommer att arbeta vidare med MYS projektbåt SKUM – som är en klassisk runabout i mahogny konstruerad av Owe Forslund och byggd 1952 vid Forslunds Varv på Kungsholmen, Stockholm.

Så här ser upplägget ut:

  • Båtvårdslägret är en intensivkurs där man får lära sig vård/renovering av en klassisk träbåt. 
  • Lägret välkomnar alla intresserade MYS medlemmar (inga förkunskaper krävs).
  • Verktyg och maskinell utrustning finns på plats.
  • Erfarna båthantverkare är handledare.
  • Deltagarna erbjuds kost och logi i anslutning till kurslokalerna.
  • Arbetsdagarna är 8 timmar exklusive lunch med både teoretiska och praktiska moment.
  • Kursdeltagarna kommer att erbjudas fritidsaktiviteter under ett par av kvällarna, bl.a.
  • Hans Lennart Olsson, marinarkeolog och tidigare museichef för Sjöhistoriska Museet, leder en historisk rundvandring på Skeppsholmen
  • Föredrag av Eva Berglund-Törnblom från Sjöhistoriska museet.

Målet med båtvårdslägret är att ge deltagarna en lärorik, trivsam och unik upplevelse samtidigt som de är med om att bevara ett kulturarv

Vi återkommer med mer information, men är du intresserad så planera in lägret redan nu i din almanacka.

Målet med båtvårdslägret är att ge deltagarna en lärorik, trivsam och unik upplevelse samtidigt som de är med om att bevara ett kulturarv.

För att delta i båtvårdslägret måste du vara medlem i MYS. Som medlem får du, när det börjar närma sig, en inbjudan att anmäla dig.